2014. július 2., szerda

Két nap Bédán: 1. A Szúnyog-sziget



A Pál-gödre vidéke. A májusi ár idáig hozott egy vadászlest.
A Szúnyog-sziget a bédai tájegység északi részén helyezkedik el. A Külső-Béda holtág és a Duna közti területet nevezik így. Ez a sziget a tájegység leginkább természetes állapotban megmaradt része. A vidéken Zilai János bédai fővadász, hazánk egyik leghíresebb vadászszaktekintélye volt a kalauzunk. Vele megérkezésünkkor sikerült összeismerkednünk, és a dendrománia hamar megteremtette köztünk a közös nevezőt.  Egy életre szóló nagy élmény volt az a délelőtt, amit társaságában tölthettünk szigetet végigjárva.

A Pál-gödre taván sulyom úszik

A táj tipikus képe egy vadászlesről

A Nagy-Csukás tó kiskócsagok gyülekezőhelye

Már gyülekeznek.

Újabbak jönnek.

Még egy.

Már öten vannak

A Kis-Csukás-tó. Erre a vidékre elsősorban a hatalmas fűzfák miatt jöttünk.

Zilai János nagy fűzfájával. Gigantikus méretű, kettős törzsű, de kicsit alacsonyan szétágazó fűz. Együtt a két ág 1112 cm,  ezzel  legnagyobb füzünk lenne. A vastagabb fele önmagában messze túl a 600cm-en.

Kicsit olyan, mint a szőkedencsi hárs. Kettős törzsű, de hamisítatlan nagy fa élményt ad.

Lombkoronája is hatalmas területet fedd be. Előtérben útitársunk, a 35 éves UAZ katonai terepjáró, ami  nem egy külföldi vadászvendég nagynevű német vagy japán terepjáróját húzta már ki a mocsárból. Mi is meggyőződhettünk- időnként a "majrévasat" erősen markolászva- rendkívüli terepjáró képességeiről.

Kőrisek tobzódása